Bu yazıda AI Safety Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz ilk çevrimiçi tartışma programının detaylarını, programdan izlenimlerimizi ve bu programı tamamlayan katılımcıların görüşlerini bu içerikte paylaşacağız.
Ne yaptık? Neden yaptık?
Türkiye’de yapay genel zeka alanına ilgi duyan, bu konuda güncel okumalar yapıp tartışmak isteyebilecek veya bu konuya yeni olup ilgisini ölçmek isteyecek insanları bir araya getirmek amacıyla 5 haftalık çevrimiçi bir tartışma etkinliği düzenledik. Yapay genel zeka konusunda dünya çapında çokça ilgi gören eğitim programları düzenleyen BlueDot Impact’in AI Governance isimli 8 haftalık programından en önemli gördüğümüz içerikleri ve yapay zeka alanındaki güncel politika okumalarını birleştirerek 5 haftalık bir program oluşturduk.
Teknik yapay zeka güvenliğine değil de konunun yönetim ve politika tarafına odaklanmak istememiz, daha geniş bir kitlenin ilgisini karşılayabilmekti. Programımızı yurt dışında uygulamak isteyenlerle paylaşabilmek adına ve kaynaklarımızın hepsinin İngilizce olduğu için programın yazılı dilini İngilizce, tartışmaları ise Türkçe tuttuk. Programın her haftaki odak başlıkları İngilizce orijinaliyle aşağıdaki gibiydi.
- What are the risks of Artificial General Intelligence?
- Latest on AGI Governance Part1: AI alignment research, evaluations, compute governance
- Latest on AGI Governance Part2: Historical examples, policy initiatives
- Careers in AGI Governance Career
- Closing and reflections
Nasıl yaptık?
Bluedot Impact’in bu programını tamamlayan organizatörümüz Bengüsu ve bu kurumun başka bir programını Boğaziçi Üniversitesinde düzenlemiş organizatörümüz Berke, AI Safety Turkey olarak organize ettiğimiz programın kolaylaştırıcıları oldular. İlgili öğrenci grupları, kendi çevremiz, dahil olduğumuz Slack, Discord vb. platformlardaki gruplar aracılığıyla duyurduğumuz başvuru formuna program kotasının iki katı başvuru alarak zorlu bir seçme sürecinden sonra 8 kişi ile programımızı başlattık.
Programın ilk 3 haftasında katılımcılar her hafta yaklaşık 2 saat süren okumaları tamamlayıp pazartesi akşamları düzenlediğimiz iki saatlik tartışma ve etkinlik seansına katıldılar. Burada her katılımcı okumalardan edindikleri görüşleri ve soruları birbirleriyle paylaştı, tartışmalar sırasında tuttuğumuz notlar aracılığıyla da yeni ve farklı kaynaklardan haberdar oldu. Programın 4. Haftasında AI Governance alanında farklı kurumlarda çalışmış genç bir profesyonel olan Sarah Weiler’ın kariyer önerilerini dinlediğimiz bir seans gerçekleştirdik. Programın son haftasını ise genel bir değerlendirme ve gelecek planlarımızı konuşarak kapattık.
Sonuçlarımız
Program sonunda katılımcılarla yaptığımız anket sonucunda:
- Programı başkalarına tavsiye edip etmeyeceklerini 1’den 10’a puanlamalarını istediğimiz soruya katılımcılarımızın %62’si 10 puan, tamamı ise 8 ve üzeri puan verdi.
- Katılımcılarımızın 3’ü programımızın da etkisiyle Bluedot Impact’in ilgili dersine başvurduğunu, 2’si başvurularının olumlu sonuçlandığını paylaştı. Katılımcılarımızın 4’ü bu programın ilgi alanlarını genişletmek ve yönlendirmek adına faydalı olduğunu paylaştı.
Anonim ve İngilizce düzenlediğimiz anketimizden bazı geri bildirimler:
I’ve learned about nuanced discussion topics that I wouldn’t previously have thought so, such as the question of open sourcing AI materials. The importance of compute power and its potential as a leverage among countries was an important factor that changed my perspective to the topic.
I have gained a significant base on the policy part, for which I did not have a clue on before.
I loved how participants had diverse backgrounds. Everyone could bring their own perspective to the topic and the discussions were so fun
Programa katılan herkese teşekkür ediyoruz. Sonrakilerde sizi de aramızda görmek dileğiyle!
Leave a Reply